piatok, 19 apríla, 2024

Parené buchty

Myslím, že netreba predstavovať buchty robené na pare ….

Prísady: 400 g polohr. múky, 20 g droždia, 20 g cukru, 10 g soli, 1 vajce, 250 ml vlažného mlieka, 150 g lekváru, maslo na poliatie, 100 g maku na posypanie (alebo kakao)

Čas prípravy: 1,5 hod.

Príprava: Múku preosejeme do misy a pripravíme si kvások (mlieko, cukor, droždie). Do múky pridáme soľ, vajce, zvyšné mlieko a nakoniec kvások. Zmiešame všetko tak, aby neostala suchá múka a necháme cca 15 minút postáť. Potom vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a rozdelíme na cca 12 – 14 kúskov, ktoré plníme lekvárom a tvarujeme do buchiet. Na sporák si medzitým dáme hrniec a doň paráčik. Hladina vody by mala siahať približne centimeter pod paráčik, ktorý potrieme olejom, vložíme naň buchty a tak isto ich potrieme olejom, aby sa nezlepili. Hrniec zakryjeme a buchty paríme 7 minút. Špáradlom vyskúšame, či nie sú surové. Vyberieme na dosku, popicháme vidličkou (aby sa nezrazili). Podávame teplé, posypané makom a poliate popraženým maslom. Kto má rád ovocie, môže miesto lekváru dať  napríklad marhule alebo  slivky. Marhuľové buchty sa u nás sypali smaženou strúhankou a slivkové zasa makom. Dobrú chuť!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno