Prísady: 2 cukrové repy, mlieko, cukor, droždie, 1/2 kg hrubej múky, 1/2 hladkej múky, vajce, 2 PL oleja, soľ, šálka nepomletého maku.
Príprava: Dve cukrové repy vyumývame a uvaríme domäkka. Z mlieka, cukru a droždia si zarobíme kvások. Medzitým zmiešame obe múky a vedľa rozhabarkujeme vajce, 2 PL oleja, kvások a soľ. Vymiešame s múkou, pridáme prelisovanú repu a nakoniec pridáme šálku nepomletého maku. Poriadne premiešame a necháme kysnúť aspoň pol hodinu. Cesto vyvaľkáme na centimetrovú hrúbku a pohárikom vykrajujeme pagáče. Poukladáme na vymastený plech, potrieme vajcom, ktoré sme rozšľahali s PL mlieka a pečieme dočervena. Horúce pagáče potrieme olejom a ešte teplé podávame k vínu. Napríklad. Nechajte si šmakovať.