streda, 24 apríla, 2024

Skalický trdelník

Sladká dobrota, ktorú netreba predstavovať. V Skalici trdlujú už aj deti. Tento recept je od pani Jaroslavy Hájkovej

Prísady: 1 kg múky, 125 g masla, 2 dcl oleja, 7 žĺtkov, trochu cukru, 20 g kvasníc, 3 dcl mlieka, soľ, rumová príchuť, trošku strúhaného muškátového oriešku a citrónovej kôry

Príprava: Kilogram múčnej zmesi zmiešame z 2/3 hladkej a 1/3 výberovej múky. Roztopíme  125 g masla s 2 dl oleja. Keď tuk vychladne, vmiešame 7 žĺtkov, trochu cukru, 20 g kvasníc, 3 dl mlieka, soľ, rumovú príchuť, strúhaný muškátový oriešok a citrónovú kôru. Spracujeme jemné cesto (musí „bublinkovať“), ktoré necháme 30 minút kysnúť. Cesto rozdelíme na bochníky, z každého ušúľame pletenec hrubý asi 5 cm a dlhý meter. Pletenec necháme 15 minút kysnúť. Natáčame ho na maslom potreté trdlo, potrieme rozšľahanými bielkami, posypeme posekanými vlašskými orechami a dáme piecť nad pahrebou na otvorenom ohni. Často ho otáčame a potierame maslom. Po 15 minútach je trdelník upečený. Namiesto orechov môžeme použiť mandle alebo jadrá marhúľ.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok