utorok, 16 júla, 2024

Škoricové slimáčiky

300 ml mlieka, 1 PL kryštálového cukru, ½ kocky droždia, 500 g hladkej múky, ½ ČL soli, ¾ ČL kypriaceho prášku, 60 g práškového cukru, 60 ml oleja, 60 g masla, 1 vajíčko, 3 ks škoricového cukru, 2 ks umový cukor, granko.

Do teplého mlieka som pridal kryštálový cukor, nadrobil droždie a nechal vzísť kvások na teplom mieste, prikryté utierkou, cca 30 minút.

V kuchynskom robote som hákom zmiešal preosiatu hladkú múku, soľ, kypriaci prášok a práškový cukor. Postupne som vlieval nakysnutý kvások a hákom vymiesil. Postupne som pridával olej (ručná práce je predsa len ručná práca).,

Vymiesené cesto som poprášil múkou a nechal vykysnúť na teplom mieste, prikryté utierkou, cca  30 – 45 minút. Vykysnuté cesto rozdelil na 2 časti.

Prvú časť som vyvaľkal, potrel roztopeným maslom a posypal škoricovým cukrom a umovým cukrom, a prstami trochu pozatláčal. Cesto som zroloval a nakrájal na malé kolieska, ktoré som potrel vajíčkom a ešte trochu posypal.

Druhú časť vyvaľkal, potrel roztopeným maslom a posypal grankom a umovým cukrom a prstami tiež trochu pozatláčal Cesto som zroloval a nakrájal na malé kolieska, ktoré som potrel vajíčkom a ešte trochu posypal. (túto druhú by som už nerobil granko vyteká – podteká pod cesto pri pečení).

Piekol 10 minút na 200 °C do zlatista.

         Dobrú chuť praje eRZetko

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

This site is protected by wp-copyrightpro.com