Niečo ako zemiakové šúľance, ale o niečo viac zemiakovejšie…
Prísady: 1 kg zemiakov, 200 – 220 g polohrubej múky, soľ, cukor, maslo na pomastenie, mletý mak
Čas prípravy: 45 min.
Príprava: Ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka. Časť vody po uvarení vylejeme a zemiaky zasypeme múkou. Obrátenou stranou varešky zasypané zemiaky prepicháme až na dno, priklopíme pokrievkou a necháme asi 20 minút zapariť. Potom zemiaky roztlačíme a dôkladne vymiešame, až vznikne hladké tuhé cesto. Lyžicou namočenou v rozpustenom masle vykrajujeme škubance, sypeme pomletým makom a polejeme rozpusteným maslom. Pocukrujeme podľa chuti, zapíjame mliekom a želáme si dobrú chuť.