piatok, 19 apríla, 2024

Zemňákový salát

Zemiakový šalát vhodný k šniclám, a hlavne k vianočnému kaprovi v trojobale. Na rozdiel od klasiky, sa podáva teplý.

Prísady: Zemňáky, ideálne sú od môjho svokra, ten pestuje najlepšie. Tento rok sme dobre pohnojili humno, tak budu excelentné. Údzená suanina. Upozornujem „úzená“, nieje to ono keď sa použijú tie všeliaké „oravské, anglické“ a pod, najlepsia je doma vyudená na ovocnom dreve. Dá sa, ako hovorí Jamie Oliver,kúpiť „v obyčajnom supermarkete, gazdovská“, potom cibuľa, uhorky, mleté čierne korenie, vajíčka, /vajcia sliepok mojho svokra /teda nie svokrove/, sú najlepsie/, soľ a môže sa tam dať sterilizovaný hrášok. Neviem či to je dostatočne Valašské, ale maminka to tam dávala. A ja to mám rád. Samozrejme ocot, maminka používala normálny, ja som zmlsaný dávam vinný.

Čas prípravy: ja to zvládam za 45 minut

Príprava: Uvaríme zemňáky v šupke. Dôležité je odhadnúť, kedy už sú okorát. S tými zemňákami je to tak, potrebujete aby boli aj trochu rozvarené, ale aj trochu pevné. Dá sa to dosiahnuť, keď tam dáte aj malé zemmňáky /rozvaria sa/, aj väčšie /sú tvrdšie/. K zemiakom dáte uvariť svokrove vajcia…, čo to trepem, vajcia od sliepok vášho svokra. Po cca 20min. varenia, zemňáky aj vajcia ošúpete a na pasírovači /oka cca 7mm/ sa to prepasíruje.  Prepasírované zemňáky z vajcama, sa osolá, okoreňá černým korením. A fčil prichádza tá hlavná finta. Vytopí sa úzdená suanina, až na špečky. Do nej sa dá nadrobno nakrájaná cibula /nešetrit/ a nechá sa spenit. Nééé opražit, enom zesklovatet. Keď je to celé rozpálené, naleje sa tam vrelá voda a celé sa to friško vyleje do zemňákú z vajcem. Že kolko vody? Co já vím, tak akorát. Nesmí to byt ani rídké a už vúbec né husté. Pridá sa sterilizovaný hrášek a ocet podla chuci. Naposledy prezradzím aj tajnost správného octovaňá. Pridá sa lyžička, zamíšá, prikryje, okoštuje. Ked je málo, zase lyžička, pomíšá, zakryje, počká a okoštuje, až dokáď to neni ono. 

Od jakživa tento šalát robila moja maminka na vianoce. A to aj napriek tomu, že naša Tetka Tylda sa učila za kuchárku v Osvobozenej domácnosti u Magdalény Dobromili Retigovej a to bola najväčšia Česká kuchárka.