Pečáky

60
Pečáky„pečené zemňáky“. recept z Valašska

Prísady: zemiaky, kmín, súl, máslo, kýška

Čas prípravy: pol hoďky, podla toho jak je tepla truba

Pečené zemňáky: Toš ogare to sa robí tak: na suchý plech sa dajú ošúpané „zemňáky“, osolá sa a okmínujú (po slovensky orascujú). Plech sa vrazí do trúby a zemňáky sa pečú dovtedy, az sa im urobjá na vrchu krásne opečné pupáky. A včil dojde tá hlavná finta. Zemňáky sa vrelé dajú z plechu do hlinenej  misky, (už sa mi porád zbírajú slinky), celá rodina deti, chlapy aj robky si sednú kolem stola a rukama si berú ty vrelé zemňáky na tanír. Zemňáky premačknú nožíkem a do vzniknutej brázdy si dajú ukrojený kúseček másla z hrudky na stole. Ešte si to tošku posolá, to máslo sa krásne roztéka po tom zemňáku a co najvrelejši sa strčí do huby. Samozreme maminka nám každému uleje porádní hrnéček vychlazeného mléka, alebo „kýšky“ (acidofilné bez škodlivých a drahých bifidusov), aby sme si ty nenažrané huby neopálili. Včil si k temu primyslite porádnu Valašskú zimu, pukaní ohňa v kamnoch a maso nepotrebujete.

Aby bol ten recept origoš, treba vytahnut gajdy a dat si nejaku valašskú, treba „my sme valaši, jedna rodina…“