Prísady: 5 kg bravčového bôčiku, 5 kg bravčovej lopatky, 200 g soli, 50 g cesnaku, 1 balík mletého čierneho korenia, 1 balík pálivej papriky, 4 balíky sladkej papriky, 3/4 balíka rasce.
Čas prípravy: 2 dni príprava, 3 dni údenie a 14 dní odstátie
Príprava: Očistené a umyté mäso nakrájame a oddelíme od neho mastné časti. Tie pomelieme na jemné a ostatné mäso na hrubšie kusy. Pridáme všetky prísady a poriadne premiešame.
Cesnak buď rozotrieme alebo môžeme vyvariť feferónky a scedený vývar rozmixujeme s cesnakom a vlejeme do masy. Všetko znova dôkladne premiešame. Masu necháme odstáť do druhého dňa.
Na druhý deň masu znova premiešame a prípadne dochutíme. Masu následne plníme do prepraných a vyumývaných bravčových čriev a dáme zaúdiť.
Klobásky údime asi 3 dni. Po vyúdení ich necháme 2 týždne zavesené odpočívať v chladnom tmavom mieste.
No a nakoniec len prajeme dobrú chuť.
Zdroj: Domáca klobása