Domáca klobáska

44
Mal by to byť rituál, či doma alebo pri zabíjačke.

Prísady: 5 kg bravčového bôčiku, 5 kg bravčovej lopatky, 200 g soli, 50 g cesnaku, 1 balík mletého čierneho korenia, 1 balík pálivej papriky, 4 balíky sladkej papriky, 3/4 balíka rasce.

Čas prípravy: 2 dni príprava, 3 dni údenie a 14 dní odstátie

Príprava: Očistené a umyté mäso nakrájame a oddelíme od neho mastné časti. Tie pomelieme na jemné a ostatné mäso na hrubšie kusy. Pridáme všetky prísady a poriadne premiešame.

Cesnak buď rozotrieme alebo môžeme vyvariť feferónky a scedený vývar rozmixujeme s cesnakom a vlejeme do masy. Všetko znova dôkladne premiešame. Masu necháme odstáť do druhého dňa.

Na druhý deň masu znova premiešame a prípadne dochutíme. Masu následne plníme do prepraných a vyumývaných bravčových čriev a dáme zaúdiť.

Klobásky údime asi 3 dni. Po vyúdení ich necháme 2 týždne zavesené odpočívať v chladnom tmavom mieste.

No a nakoniec len prajeme dobrú chuť.

Zdroj: Domáca klobása