
Prísady: 1 kg múky, 20 dkg masti alebo 25 dkg margarinu, 4 žĺtky, 5 dl mlieka, za hrsť cukru, 3 dkg droždia, soľ
Čas prípravy: noooooo
Príprava: Do letňího mljeka sme dali za hrsť cukor a drožďe. Nahali sme nakisnuť a do cesta ešťe troška cukor a šťipku sol, zamjesime na meko. Posipeme ho v miski a naháme cesto na ťeplom mesťe za hoďinu kisnuť. Na 4 kusi ho rozďelíme, vivajkáme každí kus a móžeme naplňiť v mljeku obvarenim makom, kerí zaťjav mješame, kim sa znovu začína rosipať, naostatok aj cukor dáme doňho. S orechami, kerje sme v cukrovom mljeku povarili alebo s lekvárom potrjeme a posipeme struhanima orechami. Bjelka na tvrdo vibijeme a oreche aj cukor dáme do ňih alebo do orechov dáme višňe alebo podrobeňje sljúke. Keď naplňíme každú bejglu potrjeme z vajcami a na ťapši upečjeme. Do 1 bejgle 25 dkg náplna načim.
Autor: Sinka Jánosné (rod./szül. Franyó Mária, 1929)