streda, 24 apríla, 2024

Svadobné koláče

Svadobný koláč, čo k tomu dodať, snáď len že každá svadba má tie svoje a toto je jeden z nich.

Prísady: 400 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 300 g masla, 3 žĺtky, 70 g droždia, 4 lyžice mlieka, 80 g práškového cukru, soľ, maslo na namáčanie, (3 lyžice rumu), hladká múka na posypanie dosky, práškový a vanilkový cukor na posypanie.

Náplne:

Tvarohová: 400 g mäkkého tvarohu, 1 vajce, 80 g cukru, 1 lyžicu hrozienok, vanilkový cukor
Maková: 200 g maku, 1/4 l mlieka, 100 g piškót alebo maslových sušienok, 1 – 2 lyžice rumu, 2 lyžice hrozienok, 1/2 vajca, cukor, vanilkový cukor, štipka škorice
Posýpka: 100 g masla, 100 g práškový cukor, 120 g polohrubá múka

Čas prípravy: koľko treba

Príprava: V hrnčeku rozmiešame droždie s cukrom, pridáme vlažné mlieko a 2 lyžice múky, premiešame a necháme vykysnúť na teplom mieste. V mise vymiešame zmäknuté maslo do peny, pridáme preosiatu múku, soľ, žĺtky a vykysnutý kvások, rozmiešame, preložíme na dosku a spracujeme cesto aby bolo tuhšie.

Polovicu cesta rozvaľkáme na tenký plát, vykrajujeme malé kolieska, urobíme do stredu priehlbinku a vyplníme náplňami. koláčiky potrieme rozohriatym maslom, posypeme posýpkou, preložíme na plech vymastený tukom a hned pečieme v stredne vyhriatej rúre. Horúce pokvapkáme rozohriatym maslom a rumom.

Príprava plniek:

  • tvarohová: tvaroh rozmiešame s vajcom, cukrom, vanilkovým cukrom a nakoniec vmiešame prebraté, prepláchnuté a sparené hrozienka;
  • maková: jemne pomletý mak povaríme v mlieku, vmiešame pomleté piškóty, rum, hrozienka, vajce, vanilkový cukor, škoricu, a podľa chuti osladíme;
  • posýpka: preosiatu múku, cukor dobre rozmiešame s pokrájaným maslom.

Zdroj: Svadobné koláče

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

Predchádzajúci článok
Ďalší článok