Príležitostné jedlo, pretože bolo pomerne drahé. Recept z Vyšnej Slanej od pani Žofie Ďuriškovej z FSk Radzim
Prísady: Zemiaky, bravčové mäso – čerstvé aj údené, hladká múka, soľ, cesnak, strúhanka, údená slanina, vajce
Čas prípravy: 45 min.
Príprava: Očistené a umyté zemiaky zomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme zomleté čerstvé aj údené mäso, soľ, čierne korenie, prelisovaný cesnak, vajce, hladkú múku a za hrsť strúhanky, aby vzniklo tuhšie cesto.
Z cesta vyformujeme väčšie guľky, ktoré uvaríme v osolenej vode. Na skúšku dáme variť jednu guľku a ak sa rozvarí, pridáme ešte hladkú múku. Údenú slaninku pokrájame na kocky, rozškvaríme a pomastíme ňou ocedené guľky.