Prísady: zemiaky, kyslá kapusta, oškvarky, alebo slaninka, polohrubá múka, tuk na vymastenie plechu a soľ
Čas prípravy: 90 min.
Príprava: Zemiaky pokrájané na kocky uvaríme do mäkka a pretlačíme na kašu (množstvo zemiakov je približné, asi tak do 2 litroveho hrnca nakrajane nadrobno). Do zemiakov pridáme nadrobno pokrájané oškvarky, alebo slaninku (podľa potreby), asi pol kila vyžmýkanej kyslej kapusty bez akejkoľvek šťavy a pridávame polohrubú múku, asi tak 150 – 200 gramov, podľa potreby, aby sa cesto nelepilo, ale aby nebolo ani veľmi suché.
Cesto roztlačíme vo vode namočenými rukami, uložíme na plech a pečieme v rúre na 200 stupňoch až kým nie je hnedastý až chrumkavý.
Zdroj: Likavský meteník