sobota, 20 apríla, 2024

Makovňík

Závin z kysnutého cesta

Prísady: 500 g polohrubej múky, 150 g kryštáľového cukru, 100 g masla, 20 g kvasníc, mlieko podľa potreby (asi 3 dcl). Na plnku: 500 g maku, 250 g kryšt. cukru a vodu podľa potreby.

Príprava: Z 1 dcl teplého mlieka, kvasníc a trošky cukru urobíme kvások. Po jeho vykysnutí pridáme múku, zvyšok mlieka, cukru a vypracujeme vláčne cesto, ktoré poprášime múkou a necháme na teplom mieste podkysnúť. Potom cesto rozdelíme na 2 časti. Každú časť rozvaľkáme a potrieme makovou plnkou.

Tú pripravíme takto: Do maku nasypeme kryšt. cukor, zabaríme horúcou vodou, aby vznikla natierateľná masa. Rozdelíme si ju tiež na dve časti a natrieme na vyvaľkané cesto. To zvinieme a na vymastenom plechu necháme ešte podkysnúť. Pred pečením potrieme závin rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou, aby pri pečení nepopraskal a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečený a vychladnutý makovník pokrájame a pocukrujeme. Miesto makovej plnky môžeme použiť plnku orechovú alebo tvarohovú. Dobrú chuť!!

Predchádzajúci článok
Ďalší článok