utorok, 23 apríla, 2024

Makový koláč

Láďa Hruška navštívil pani Helenu Vlčkovú a vraj jej niečo na pôvodnom recepte niečo chýbalo, tak ho vylepšila a nazvala Mrežovník Makový koláč. Ja málo receptov robím dvakrát tak neviem. Zistil som iba čokoládu navyše a rum?

Linecké cesto: ½ kg hladkej múky, 1 PDP, 1 vajce, 250 g masla, kôra z citróna, 100 g práškového cukru, lyžica mlieka

Nátierka: 2 lyžice masla, 4 kocky čokolády, 1 lyžica rumu, 1 dcl mlieka, 1 lyžica slivkového lekváru, mletý mak, citrónová kôra, 1 vanilkáč, 1 škoricový cukor, ½ nastrúhaného jablka, 1 lyžica práškového cukru

Zmiešal som ingrediencie na linecké cesto. Linecké cesto som dal do chladničky pokiaľ som urobil nátierku.

Nátierka: do kastrólika som dal 2 lyžice masla, rozpustil, na to 4 kocky čokolády, rozpustil, 1 lyžica rumu (ten som mal rozpustený), 1 dcl mlieka, 1 lyžica slivkového lekváru, mletý mak, citrónová kôra, 1 vanilkáč, 1 škoricový cukor, ½ nastrúhaného jablka, 1 lyžica práškového cukru.

Vybral som cesto z cladničky a odobral som z neho kúsok na pásiky mriežky. Rozvaľkanú časť som dal do zapekacej formy, popichal vidličkou. Na to som natrel nátierku. Z odloženého cesta som urobil pásy a dal na nátierku. Do každého voľného miesta, teda na mak, pani dala polovicu orecha a dala upiecť. 180 °C do zlatého povrchu cesta.

 

Predchádzajúci článok
Ďalší článok