Oškvarkovo-cesnakové dukátiky

3
Trocha vylepšený recept na škvarkové pagáče…

Prísady: 500 g hladkej múky, 100 g margarínu, 200 g oškvarkov, 2 vajcia, 42 g droždia, 1,5 dcl mlieka, 4 strúčiky cesnaku, 1 PL horčice, korenie, soľ

Čas prípravy: cca 2 hod. 

Príprava: … a pretože máme radšej pagáče drobnejších tvarov, nazvala som ich „dukátikmi“.

Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Vykysnutý ho potom pridáme k preosiatej múke, zohriatemu tuku, vajíčku a soli. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Medzitým pomelieme oškvarky spolu s cesnakom na mäsovom mlynčeku, dochutíme horčicou, korením a dosolíme podľa potreby. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme ho oškvarkovou hmotou. Plát preložíme ako obálku, necháme oddýchnuť cca 10 minút a vyvaľkáme. Postup opakujeme najmenej 3x. Nakoniec z cesta vykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech a potrieme (ale tiež nemusíme) vyšľahaným žĺtkom a pečieme v dobre vyhriatej rúre, dokiaľ dukátiky (pagáče) nechytia správnu farbu. 

Konzumujeme až mierne vychladnuté a podávame k dobrému vínku.