Prísady: 1000 g hladkej múky, 500 g medu, 300 g kryštálového cukru, 1/4 l vody, 2 vajcia, spolu jednu kávovú lyžičku perníkového korenia, anízu, škorice, klinčeky, štyri lyžičky jedlej sódy.
Bielková poleva: 140 g práškového cukru (dvakrát preosiaty), 1 bielok, trochu citrónovej šťavy. Vymiešame na primeranú hustotu. Používame na zdobenie kornútkovou technikou.
Čas prípravy: noooooo
Príprava: Med, cukor a vodu spolu prevaríme. Horúcu zmes spracujeme s múkou. Do mierne vychladnutého pridáme vajcia, perníkové korenie a jedlú sódu zmiešanú s trochou múky.
Vypracujeme cesto a necháme 5 hodín odpočívať. Rozvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme na rôzne tvary. Kladieme na vymastený plech.
Po upečení v horúcej rúre potrieme vajíčkom.
Zdobíme bielkovou polevou.
Zdroj: http://www.jankohrasko.sk/recept/15369/perniky-roznych-tvarov/