Plnená pôstna kapusta

425

Plnená pôstna kapustaRecept podľa pani horárky na Bielom kríži…Prísady: Pohár sušených húb, 8 vajec, 4 PL oleja, veľká postrúhaná cibuľa, 1/4 l surovej ryže, soľ, mleté čierne korenie, pamajorán, materina dúška, tymian, rasca, kapusta, biele víno, 1/4 l kyslej smotany, 4 PL hladkej múky

Príprava: Sedemdecový pohár sušených húb hodinu moč vo vode a potom ich zomeľ. Pridaj k nim štyri vajcia, štyri polievkové lyžice oleja, veľkú postrúhanú cibuľu a štvrť litra surovej ryže. Pridaj po kávovej lyžičke soli, mletého čierneho korenia, usušeného pamajoránu, materinej dúšky a tymianu. Z kapustnej hlavy odlúpni šestnásť veľkých listov a dve minúty ich obvar vo vode, aby zmäkli. Zvyšok kapusty a ďalšiu cibuľu pokrájaj, polož na dno pekáča, osoľ a posyp kávovou lyžičkou rasce. Huby s ryžou rozdeľ na šestnásť častí, každú zabaľ do kapustného listu a závitky poukladaj do pekáča. Všetko zalej toľkým množstvom bieleho vína rovným dielom zmiešaného s vodou, aby tekutina siahala prst nad závitky, zakry a šuchni do stredne vyhriatej rúry. O hodinku už kapusta utešene rozvoniava a vsiakne do seba všetku tekutinu. Vtedy vylej na závitky štvrť litra kyslej smotany s rozhabarkovanými štyrmi vajcami a štyrmi polievkovými lyžicami hladkej múky. Pekáč už nezakrývaj, všetko nechaj do zlatoružova zapiecť. S varenými alebo opečenými zemiakmi takáto kapusta znamenite chutí…

… a až skončí pôst, môžete huby nahradiť hocijakým mäsom….

Opäť krásny prešporský recept .