Sarmale

28
SarmaleChuťovka z Balkánu, ktorá pripomína naše golubky.

Prísady: 400 g mletého bravčového mäsa, 150 g mletého hovädzieho mäsa, hlávkovú kapustu, 2 veľké cibule, soľ, korenie, tymián, šálku nasekanej zelerovej vňate, 2 vajcia, 1/2 šálky predvarenej ryže, 100 g slaniny, olej, pohár vína, trocha vývaru, 5 paradajok, klobásu

Čas prípravy: cca 2,5 hod.

Príprava: Mleté mäso zmiešame s nasekanou vňaťou, korením, trochou nakrájanej cibuľky, soľou, ryžou a s vajíčkami. Túto náplň zavinieme do kapustných listov – snažíme sa robiť čo najmenšie „balíčky“. Zapekaciu misu potrieme olejom, pokryjeme zvyškom nakrájanej kapusty a dávame vrstvu závitkov, kúsky klobásy, posypeme nakrájanou cibuľou a slaninou. Vrstvy opakujeme. Nakoniec dáme pokrájané paradajky, zalejeme celé vínom a dusíme v rúre aspoň dve hodiny. Pred dokončením môžeme zaliať bielym jogurtom, do ktorého sme pridali nasekaný kôpor. Ako prílohu podávame čerstvý chlieb alebo varenú ryžu.