Je to typický vajnorský osúch podľa tety Lojzky Hrabákovej a najlepší je len tak k vínu alebo ako príloha k fazulovici…
Prísady na cesto: 400 g polohr. múky, kvások (20 g droždia, trochu mlieka, cukru a múky), 1 vajce, soľ, mlieko podľa potreby, 20 – 30 g brav. masti.
Prísady na plnku: 3 dcl kyslej smotany, 500 g tvarohu, soľ alebo cukor – naslano či nasladko osúch.
Čas prípravy: cca 1 hod.
Príprava: Z kváska, múky, vajcia, soli a bravčovej masti pomocou mlieka vymiesime cesto. Dobre vypracované ho rozťapkáme rukami na plech a pridáme naň plnku. Ešte teplý osúch pokrájame na časti. Výbornou alternatívou je osúch suaňinoví – miesto smotany a tvarohu pokladieme nakrájanou slaninou… a vám šeckým želám dobrú chuť a na zdravie!!!
Zdroj: Siroví osúch ze smetanú