sobota, 14 decembra, 2024
ÚvodVarte s eRZetkom a Jankom HraškomŠutelica podľa ženy Boženy

Šutelica podľa ženy Boženy

Pre 10 osôb

½ kg suchej fazule (farebná alebo švábka), ½ kg kyslej kapusty, 250 g rajčinový pretlak, trochu masti alebo oleja, ½ vrecka paprikovej vegety (ja som dal vegetu s paprikou), 1 vrecko hríbovej polievky alebo za hrsť hríbov (ja som dal aj, aj), ¾ kg zemiakov, 1 údené bravčové koleno, 1 – 2 klobásky, feferónky, majoránka, cesnak, cibuľa soľ, korenie.

Zvlášť variť údené koleno s klobáskou.

Zvlášť variť deň vopred namočenú fazuľu (lepšie zaliať pri varení vývarom z údeného kolena s klobáskou).

Zvlášť variť zemiaky na kocky.

Zvlášť variť nasekanú kapustu.

Na dno hrnca (pozor na veľkosť) dáme masť (alebo olej) na ktorej osmažíme cibuľu na kocôčky s pretlačeným cesnakom. Pridáme pretlak s vegetou, usmažíme, ale pozor, aby nezhorkla smažením, preto rýchlo zalejeme vývarom alebo horúcou vodou. Na tento základ dáme uvarenú fazuľu, uvarenú kapustu, na pol kolieska nakrájanú klobásku, kolienko nakrájané na kocky a uvarené zemiaky, feferónky. Pridal z vrecka hríbovú polievku s hríbmi a varil asi hodinu. Po dokončení som dochutil soľou, majoránkou. Ak je veľmi kyslá tak pridať trochu cukru. Nechať prejsť varom. Pozor na soľ pretože vegeta a koleno môže byť rozdielne slané.

Podávame s pečivom alebo chlebom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

This site is protected by wp-copyrightpro.com