Vlkolínsky meteník

188
Vlkolínsky meteníkSlaný kapustový posúch, koláč s cesnakom.

Prísady: 2 hrste kyslej kvasenej kapusty, najlepšie domácej (keď dáme viac, nič sa nestane) 1 kg polohrubej múky, prášok do pečiva, 0,5 – 0,8 l mlieka, soľ, cesnak

Čas prípravy: 45 minút

Príprava: Kapustu, mlieko, prášok do pečiva, múku zmiesime dokopy, pridáme soľ (množstvo soli  záleží podĺa toho, akú máme slanú kapustu). Na plech položíme pečiaci papier, potrieme ho olejom a naň, rovnomerne rozotrieme cesto, navrch môžeme ešte máličko potrieť olejom. Cesto by malo mať hrúbku asi 1 cm. Pečieme v elektrickej vyhriatej rúre pri teplote 250 st. celzia do ružova. 

 Po upečení potrieme cesnakom a nakrájame podľa ľubovôle. Do takéhoto cesta môžeme kľudne pridať škvarky, alebo, – dobre chutí po upečení- keď ho ešte zapečieme v mikrovlnke s oštiepkom, alebo proste s údeným syrom. Meteník je rozšíreným jedlom najmä na Liptove ,  jedáva sa ako príloha – miesto chleba- hodí sa takmer ku všetkému ,v každej liptovskej dedine sa pečie ináč, ale podstata – kapusta, múka, cesnak zostáva.

Dobrú chuť.

Pridal: Peter Pribilovič

Zdroj: Vlkolínsky meteník