Šúľance

56
Zemiakové trhance s makom 

Šúľance robievala už moja stará mama a dodnes ich robím aj ja, preto sa chcem podeliť s čitateľmi o tento recept…

Prísady: 1,5 kg zemiakov, 350 g krupice, 2 vajcia, 50 ml oleja, štipka soli, 200 g masla, 50 g práškového cukru, 300 g mletého maku alebo strúhanky (môžu byť aj mleté vlašské orechy).

Čas prípravy: 20 min.

Príprava: Deň vopred uvarené zemiaky v šupke očistíme, pretlačíme alebo postrúhame. Pridáme krupicu, vajcia, soľ a vypracujeme cesto.

Z cesta odkrajujeme asi 3cm dlhé pásiky, ktoré vyšúľame na pomúčenej doske. Šúľance varíme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme, pridáme rozpustené maslo, práškový cukor a mak, orechy, alebo strúhanku.

Dobrú chuť.

Ľudmila Hricková

Zdroj: Šúľance