Opäť jedlo z kuchyne mojej starej mamy. Tentokrát zo zemiakov a s makom.
Prísady: 1 kg zemiakov, soľ, 300 g krupicovej múky, 150 g masla, 150 g pomletého maku, 200 g mletého cukru
Čas prípravy: 30 min.
Príprava: Olúpané zemiaky pokrájame na kocky, zalejeme vriacou vodou, osolíme a varíme do mäkka. Uvarené zemiaky aj s vodou dobre roztlačíme, rozšľaháme a za stáleho miešania zasypeme múkou.
Hrniec zakryjeme a na miernom ohni necháme asi 20 minút pariť.
Lyžicou namočenou v masle vykrajujeme trhance, ktoré uložíme na tanier, pomastíme maslom, posypeme makom i cukrom a hneď podávame.
Namiesto maku môžme použiť aj tvaroh.
Dobrú chuť.
Ľudmila Hricková
Zdroj: Zemiakové trhance s makom