streda, 24 apríla, 2024

Bábovka mramorovaná

Klasika ako od babičky…

Prísady: 200 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 4 žĺtky, šťava z polovice citróna alebo nastrúhaná kôra, 140 g masla, 340 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 4 bielka, 2 dcl mlieka, 1 PL kakaa, hrozienka namočené v rume, masť a múka na vymastenie a vysypanie formy.

Čas prípravy: cca 1,5 hod.

Príprava: Cukor zmiešame s vanilínovým cukrom, pridáme žĺtky a citrónovú šťavu alebo kôru, pridáme rozpustené maslo a vyšľaháme. Nakoniec pomaly pridávame múku, ktorú sme predtým nechali zohriať na izbovú teplotu a zmiešali sme ju s práškom do pečiva a zároveň s múkou pomaly prilievame mlieko. Zo 4 bielkov zľahka vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho primiešame do cesta. Oddelíme si polovicu hmoty a pridáme do nej kakao a hrozienka, ktoré sme vopred namočili v rume (hrozienka môžete mať v takejto „pohotovosti“ stále – v dobre uzavretej fľaštičke uložené v špajze mimo dosah nenechavcov). V prípade potreby pridáme do kakaovej hmoty trocha mlieka. Do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy nalejeme najprv svetlé cesto a naň kakaové. Pečieme 25 – 30 minút na 190 °C.

Hmmm, sladučká dobrota!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

Predchádzajúci článok
Ďalší článok