Medzevské ruže

94
Medzevské ružeSlimáky z kysnutého cesta na východniarsky spôsob

Prísady: 500 g hladkej múky, 30 g droždia, 3 lyžice cukru, 1 žĺtok, 1 vajce, 1 vanilínový cukor, štipka soli, hrozienka, posekané orechy, 250 ml mlieka, 1 lyžica Ramy.

Plnka: 250 g Ramy, 2 žĺtky, 80 g práškového cukru

Čas prípravy: 2 hod.

Príprava: Múku preosejeme, pridáme kvások, ktorý sme pripravili z trochy vlažného mlieka a štipky cukru, pridáme ešte žĺtok, celé vajce, rozpustenú Ramu (alebo iné maslo) a vanilínový cukor. Vypracujeme vláčne cesto a necháme kysnúť. Medzitým si pripravíme krém (plnku) – Ramu, cukor a žĺtky vymiešame do penista. Vykysnuté cesto rozvalkáme na polcentimetrový plát a naň rozotrieme krém. Husto posypeme hrozienkami a posekanými orechami a nakoniec zvinieme (hrozienka môžete predtým namočiť na dve hodinky do rumu a orechy opiecť nasucho na panvičke – budú oveľa chutnejšie). Tento závin pokrájame na trojcentimetrové kolieska, ktoré na spodnej strane prstami spojíme, aby nám plnka nevytekala. Tieto „ruže“ pokladieme na vymastený plech a dáme do vyhriatej rúry piecť. Pred dopečením môžeme poliať sladkou smotanou. Mňam!

Zdroj: Medzevské ruže