Paraďičková poljefka – Tejfölös paradicsomleves (Ecser)

59
Paraďičková poljefka - Tejfölös paradicsomleves (Ecser)Túto polievku podávali ako jeden z chodov slávnostnej večere v Štedrý večer. Katolícke rodiny v deň Adama a Evy sa postili, jedávali bezmäsité jedlá. Počas večere gazdiná nesmela vstať od stola, lebo ľud veril tomu, že ak tak urobí, v novom roku sliepky nebudú kvokať.
 

Prísady: 1,5 l vody z vyvareného cesta, 1 l mlieka, 7,5 dl paradajkovej šťavy, 1 stredná cibuľa, 2 dl kyslej smotany, mletá (červená) paprika, trošku masti alebo oleja, cukor, soľ

Čas prípravy: noooooo

Príprava: Varíme širokó cesto a do vodi dáme mljeko, paraďičku, cibulu. Móžeme aj troška sól a trošička cuker do poljefki dať a potom naháme poljefku vreť. Trošku masť oťeplíme, dáme do teho červenú (mletú) papriku a potom dáme to do poljefki. Tedi dáme aj smotanu a naháme za pať minút vreť. Do hotovej poljefki každí si osobiťe bere cesto.

Autor: Hranka Józsefné (rod./szül. Raicz Mária, 1929)

Zdroj: Takto varila starká (Ondrej Csaba Aszódi a Katarína Királyová)

Zdroj 2: Paraďičková poljefka