Slovinské beliši – recept Anny Pačanovej

48
Slovinské beliši - recept Anny PačanovejTieto pagáče z obce Slovinky sa podávajú k praženým rebierkam na svadby a hlavne pre návštevníkov. Prinášame ho v nárečí…

Prísady: 1 kilo polohrubej múky, druždi, 2 dcl olija, 1 vanilkový cuker, štipka soli, cuker podľa chuti (asi 4 PL), 1 calo vajco a 1 žltok, mliko podľa potreby, žeby tisto bulo vlačno a odlipovalo sa od varicky

Plnka: gruli uvarit na kašu, pridáme 300dkg bryndzi, kapir ako rizanec

Príprava: Zarobíme kvások – vlažno mliko, suľ, cuker a druždi dáme vykysnuty.

Pridáme múku, vajca, olij, vanilku a poradne vymišame tisto. Toto zachobime vykysnuty na teplom mjisti. Na tabli rozdilijeme vykysnuto tisto na štyri jednaky bochniky. Bochnik vyvaľkame a do prostredku nakladame grulovo-bryndzovú plnku, zvineme s tistom, rozvalkame a dame na vymastenu tepšu.

Pagač potreme olijom a popichame s vidličkom a dame peči do predhriatej rúry (200-250 stupňov).

Upečený pagač potreme olijom a krajame na trojuholníky.

Zdroj: Slovinské beliši – recept Anny Pačanovej